Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszniutkowe - wg. mojej siostrzyczki, więc warte uwagi :)
Na spód mojego serniczka upiekłam cienkiego biszkopta- 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżki cukru. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a na koniec delikatnie mieszając łyżką mąke (można dodać odrobinę proszku do pieczenia).Biszkopt zostawiamy w foremce.
MASA SERKOWA: Najpierw radzę podgrzać mleko i rozpuścić w nim 6 łyżeczek żelatyny- nie gotować!! Oraz roztopić masło, wsypać do niego cukier puder i lekko podgrzewamy. Aby dalej robić ciacho, te składniki muszą trochę ostygnąć. Żółtka miksujemy ze wszystkimi serkami, powoli dodajemy podgrzane masło z cukrem, następnie ubijamy 250 ml śmietanki i wlewamy do gotowej masy serowej. Na sam koniec dodajemy rozpuszoną żelatynę w mleku.Masę serkową wlewamy na ostudzonego biszkopta.
MASA ŚMIETANKOWA: Najpierw sporządzamy galaretkę, ja do swojej dodałam jeszcze 2 łyżeczki żelatyny aby lepiej się zestężała. 250 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z 1 lub 2 łyżkami cukru pudru oraz deikatnie wlewamy połowę chłodnej galaretki, taką masę wlewamy na masę serkową. Gdy całość lekko się zestężeje ukłądamy owoce, wedle uznania oraz zalewamy resztką galatetki... SMACZNEGO
Sernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i p...
Odsłon: 6736
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53567
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14131
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166524
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 34
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53567
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14131
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166524
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 34
Składniki
Na spód mojego serniczka upiekłam cienkiego biszkopta- 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżki cukru. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a na koniec delikatnie mieszając łyżką mąke (można dodać odrobinę proszku do pieczenia).Biszkopt zostawiamy w foremce.
MASA SERKOWA: Najpierw radzę podgrzać mleko i rozpuścić w nim 6 łyżeczek żelatyny- nie gotować!! Oraz roztopić masło, wsypać do niego cukier puder i lekko podgrzewamy. Aby dalej robić ciacho, te składniki muszą trochę ostygnąć. Żółtka miksujemy ze wszystkimi serkami, powoli dodajemy podgrzane masło z cukrem, następnie ubijamy 250 ml śmietanki i wlewamy do gotowej masy serowej. Na sam koniec dodajemy rozpuszoną żelatynę w mleku.Masę serkową wlewamy na ostudzonego biszkopta.
MASA ŚMIETANKOWA: Najpierw sporządzamy galaretkę, ja do swojej dodałam jeszcze 2 łyżeczki żelatyny aby lepiej się zestężała. 250 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z 1 lub 2 łyżkami cukru pudru oraz deikatnie wlewamy połowę chłodnej galaretki, taką masę wlewamy na masę serkową. Gdy całość lekko się zestężeje ukłądamy owoce, wedle uznania oraz zalewamy resztką galatetki... SMACZNEGO
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 82
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 222