Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pieczony

Przepis dnia 2009-06-06
Sernik pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 113580

Tym wzorkiem zaskoczysz bliskich:)

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik pieczony

Przygotowanie

  1. Ten przepis jest na mały sernik do tortownicy 17 cm. Mozna zwiększyć proporcje. Pokruszyć dokładnie ciasteczka na piasek, ja wkładam do torebki i rozgniatam wałkiem. Następnie zmieszac ten piasek ciasteczkowy z rostopionym masłem i wygnieść nim spód tortownicy o wymiaracj 17 cm. Szybko i łatwo sie kruszą a potem wygniatają:)

  2. Ser zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym na gładko. Dodawać kolejno jajka w całości ciągle miksując, następnie wlewamy kremówke i dodajemy mąke ziemniaczaną.

  3. Dzielimy masę na 2. Do jednej części dodajemy nuttele (dodatkowo jeszcze wzmacniam smak 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody, nei jest konieczne)

  4. W ten sposób uzyskaliśy 2 kolory. Nakładamy po jednej łyżce koloru na zmiane na środek tortownicy tak żeby sie rozpływały koła (mozna lekko potrząsnąć tortownicą szybcjej sie rozleje). Pamiętamy że robimy to 2 łyżkami żeby nie brudzić mas na wzajem.

  5. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 h. Jezeli chcemy miec łądny "blady" z wierzchu sernik na czas pieczenia proszę położyć na wierzch folię. Jesli ma być lekko zarumieniony zdejmujemy folię 10 min przed końcem pieczenia. Ostudzić najlpeje w lodówce przez noc:) smacznego.:) Przepis i foto - moje:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 14 kwietnia 2012 A mnie wyszło super! Zrobiłam z podwójnej porcji składników. Mocne strony tego serniczka to łatwość wykonania i niezaprzeczalne walory wizualne :-). Niestety nie było mi dane zbyt długo się nimi cieszyć- ciacho zniknęło dość szybko, wszak je się także oczami.
Gratuluję talentów : plastycznego i kulinarnego, no i cierpliwości oczywiście (spojrzałam też na inne przepisy Autorki- na tamte nawet nie próbuję się porywać). Dzięki za przepis , pozdrawiam :-))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jolic 23 grudnia 2010 no dziś ja go zrobię,bardzo apetycznie wygląda,a jak wyjdzie to dam znać - do ulubionych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basga 05 grudnia 2010 gdzieś czytałam,że im dłużej się ubija tym bardziej potem opada.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 24 czerwca 2010 Upiekłam go wczoraj...nie wyszedł mi niestety,podwoiłam składniki,wyszedł jakiś taki rozciapany,niski i niestety nie był smaczy,bo w przepisie jest stanowczo za mało cukru,bo raptem 2 łyżki(czyli dałam 4) Ech no może coś schrzaniłam:-(

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magda82 06 kwietnia 2010 Pieklam na swieta,choc sama nie lubie sernikow pieke je mezowi.Tym razem bylo inaczej pychota,niebo w gebie ,mezowi tez smakowal wyszedl taki sam jak na zdjeciu,co prawda podwoilam proporcje bo pieklam na blache o sr. 26cm acha i dla pewnosci ze wyrosnie ubilam osobno bialka-tak na wszelki wypadek,no i nawierzch wylalam roztopiana w mleku biala czekolade,pychota!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Korcia 03 kwietnia 2010 upiekłam go i szczerze mówiąc jestem rozczarowana... zrobiłam z 1,5kl sera na prostokątna blachę i jest płaski :( nie wiem ile tego sera by musiało być! robiłam wiele innych serników z mniejszej ilości sera i wyszły wyższe. nie wiem od czego to talerzy, a szkoda bo przepis ciekawy.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 grudnia 2009 No gratuluje pomysłowości. Wygląda niczym "Zebra" - bardzo smakowicie. Dodaje do ulubionych i niedługo wypróbuje. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lienka4 19 listopada 2009 Generalnie nie ma siły żeby sernik nie opadł:) nawet w najleoszych cukierniach można zauważyć ze brzegi tworzą taki rant który wskazuje że opadł:)..chyba że wuciinają:) na walory smakowe to nie ma wpływu:)) cieszę się, że smakuje:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 19 listopada 2009 Zrobiłam wczoraj serniczek bardzo dobry wyrusł mi wysoki tylko moglam wyłączyć piekarnik i zostawić go w środku bo mi opadł ale i tak jest pyszny

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń