Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z creme brulee

Sernik z creme brulee

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 268

Dodano:

Odsłon: 4694

Przepis znaleziony na pewnym blogu...do wypróbowania zachęcił mnie kompozycją składników... efekt...spróbujcie sami... naprawde polecam!

Składniki

  • 750g twarogu zmielonego przynajmniej 2krotnie (ja użyłam waniliowego z wiaderka)
  • 250g serka mascarpone
  • 1puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 lyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii (nie dawałam bo ser był waniliowy))
  • 1łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • Opcjonalnie ok 200g herbatników i 100g roztopionego schlodzonego masła
  • Creme Brulee:
  • 4 żółtka
  • 3łyżki cukru z wanilią
  • 300ml śmietany kremówki 36% zagotowanej i przestudzonej
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli chcemy sernik ze spodem kruszymy herbatniki, łączymy z ciekłym masłem i wykładamy do tortownicy (ok24cm) wyłożonej folią i zabezpieczonej z zewnątrz gdyż ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
    W misie miksera umieścić wszystkie składniki, połączyć. Nie miksować zbyt długo gdyż masa za bardzo się napowietrzy. Masa będzie dość rzadka. Przelać do formy i piec ok 60min w temperaturze 150st. w kąpieli wodnej.

  2. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Utrzeć żółtka z cukrem do momentu kiedy zmienią kolor na jaśniejszy, dodać śmietankę i miksować ale nie za długo-tylko do połączenia.

    Masę wyłożyć na wyciągnięty z piekarnika gorący sernik i piec dalej ale już bez kąpieli wodnej i w temperaturze 120st. jeszcze 45-60minut.

    Jeśli krem bedzie upieczony jego środkowa część będzie lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić.
    Ostudzic sernik w temperaturze pokojowej.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 12godz.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń