Desery Przepis na:
Sernik z creme brulee

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 268
Dodano: 17.03.2014
Odsłon: 4694
Składniki
- 750g twarogu zmielonego przynajmniej 2krotnie (ja użyłam waniliowego z wiaderka)
- 250g serka mascarpone
- 1puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 lyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii (nie dawałam bo ser był waniliowy))
- 1łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- Opcjonalnie ok 200g herbatników i 100g roztopionego schlodzonego masła
- Creme Brulee:
- 4 żółtka
- 3łyżki cukru z wanilią
- 300ml śmietany kremówki 36% zagotowanej i przestudzonej
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Jeśli chcemy sernik ze spodem kruszymy herbatniki, łączymy z ciekłym masłem i wykładamy do tortownicy (ok24cm) wyłożonej folią i zabezpieczonej z zewnątrz gdyż ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, połączyć. Nie miksować zbyt długo gdyż masa za bardzo się napowietrzy. Masa będzie dość rzadka. Przelać do formy i piec ok 60min w temperaturze 150st. w kąpieli wodnej.
-
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Utrzeć żółtka z cukrem do momentu kiedy zmienią kolor na jaśniejszy, dodać śmietankę i miksować ale nie za długo-tylko do połączenia.
Masę wyłożyć na wyciągnięty z piekarnika gorący sernik i piec dalej ale już bez kąpieli wodnej i w temperaturze 120st. jeszcze 45-60minut.
Jeśli krem bedzie upieczony jego środkowa część będzie lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić.
Ostudzic sernik w temperaturze pokojowej.
Wstawić do lodówki na co najmniej 12godz.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (2)

Ewaaa 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
dostojny, piękny, pyszny !1 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Oj kusisz, kusisz :)1 Kto głosował? | Odpowiedz