Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z owocowym musem leśnym

Sernik z owocowym musem leśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 95

Nic nie kojarzy mi się bardziej z letnimi wyprawami na ryneczek niż owoce leśne. Do domu zawsze wracam z kubeczkiem malin, jeżyn, czy porzeczek. Uwielbiam je następnie dodawać do różnych potraw i deserów. Wśród nich na wyróżnienie zasługuje sernik z owocowym musem leśnym z niewielką ilością cukru.

Składniki

  • masło 60 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 4 łyżki (2 łyżki na spód, 2 łyżki na mus owocowy)
  • serek mascarpone 250 g
  • twaróg sernikowy 500 g
  • budyń śmietankowy w proszku 40 g
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • mieszanka owoców leśnych 150 g (wedle uznania i dostępności, najczęściej wybieram maliny, aronię, czarną porzeczkę i jeżyny),
  • jajko 1 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik z owocowym musem leśnym

Przygotowanie

  1. 1. Zagnieść ciasto na spód: mąkę, masło i 2 łyżki cukru, aż do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Włożyć na 10 minut do lodówki.
    2. Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
    3. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy rozłożyć równomiernie ciasto w taki sposób, żeby ok 1 cm ciasta okalał także boki.
    4. Ciasto podpiec w piekarniku przez 15 minut.


  2. 5. Zmiksować masę serową (twaróg, serek, cukier wanilinowy, budyń i jajko) - wszystkie składniki połączyć i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    6. Zmiksować owoce z 2 łyżkami cukru.
    7. Wyjąć podpieczony spód, wyłożyć równomiernie masę serową, a następnie z musu owocowego zrobić kleksy. Mus delikatnie wtopić w masę, można utworzyć również wzorki.
    8. Piec przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopnic C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń