Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17644
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1774
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15285
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5196
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9023
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17644
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1774
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15285
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5196
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9023
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy sypkie składniki - mieszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach margarynę, dodajemy resztę składników i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. jedną wykładamy spód i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm na wysokość 1,5 cm. Całość podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. (grzałka góra-dół) przez około 20 minut. Drugą część ciasta lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Można wymieszać ciasto z płatkami, bądź posypać gotowe ciasto uprażonymi - wedle uznania.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minuty. dodajemy serki, śmietanę, sypki budyń i lekko miksujemy. (Można dodać skórkę z cytryny). Na podpieczone ciasto układamy dookoła połówki śliwek, zalewamy masą. Odrywamy małe kawałki drugiej części ciasta i układamy na wierzchu. Całość pieczemy 50 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na 10 minut, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto jeszcze na 4 minuty. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.