Do góry

Desery Przepis na:

Śliwkowa rozkosz

Śliwkowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 10459

Kruche i aromatyczne.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2 pełne szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa:
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 170 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • około 1 kg śliwek
  • garść płatków migdałowych
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śliwkowa rozkosz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sypkie składniki - mieszamy.
    Ścieramy na tarce o dużych oczkach margarynę, dodajemy resztę składników i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. jedną wykładamy spód i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm na wysokość 1,5 cm.
    Całość podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. (grzałka góra-dół) przez około 20 minut.
    Drugą część ciasta lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Można wymieszać ciasto z płatkami, bądź posypać gotowe ciasto uprażonymi - wedle uznania.

  2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minuty. dodajemy serki, śmietanę, sypki budyń i lekko miksujemy. (Można dodać skórkę z cytryny).
    Na podpieczone ciasto układamy dookoła połówki śliwek, zalewamy masą.
    Odrywamy małe kawałki drugiej części ciasta i układamy na wierzchu.
    Całość pieczemy 50 minut w 180 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na 10 minut, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto jeszcze na 4 minuty.
    Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń