Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie pisanki - ciasteczka na Wielkanoc"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1379
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Schłodzone masło (lub margarynę) posiekaj ostrym nożem. Połącz z przesianą mąką, dodaj żółtka, 5 łyżek cukru pudru i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, odłóż do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1/2 cm, nożem wytnij z niego 12 placuszków w kształcie pisanek (możesz też użyć foremki). Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz w temp. 200 st. 15 min.
Lukier rozpuść według przepisu na opakowaniu, podziel na porcje i zabarw na trzy kolory. Polej ostudzone ciastka. Zrób szlaczki kolorowymi pisakami.
Czas (bez pieczenia) ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety