Do góry

Desery Przepis na:

Słoneczna rolada z sokiem pomarańczowym

Słoneczna rolada z sokiem pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Słoneczna rolada z sokiem pomarańczowym"

Składniki

  • Na 3 jajka
  • 5 dag cukru
  • po 4 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • żółty barwnik spożywczy
  • szczypta soli. Na krem: 400 ml soku pomarańczowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag miękkiego masła. Ponadto: 4-5 łyżek cukru pudru
  • papier do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Słoneczna rolada z sokiem pomarańczowym

Przygotowanie

  1. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do żółtek wsyp cukier, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i żółtego barwnika, utrzyj mikserem. Potem stopniowo dosypuj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

  2. Dodaj pianę z białek, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę biszkoptową. Piecz 8 min w temp. 180° C. Gorące ciasto przełóż na ściereczkę oprószoną 2 łyżkami cukru pudru. Zdejmij papier i zwiń ciasto w roladę.

  3. Szklankę soku pomarańczowego wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej zawartość szklanki. Gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wystudź.

  4. Masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Ostudzoną roladę rozwiń i posmaruj kremem budyniowym, zwiń z powrotem. Owiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godz. Tuż przed podaniem roladę oprósz cukrem pudrem.

  5. 40 minut Porcja: 170 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń