Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 162
Dodano: 22.06.2011
Odsłon: 7429
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
mąkę przesiac na stolnicę dodać szklanke cukru,opakowanie cukru waniliowego ,aromat pomaranczowy pare kropel ,proszek do pieczenia ,margarynę,2całe jaja i 2 żółtka ,smietanę ,zarobic ciasto wstawic do lodówki .
truskawki -usunąc szypułki umyć i pokroić na drobne częsci .
połowę ciasta wyłozyć na tortownicę /30 cm/ ponakłuwać zwilzonym w ciepłej wodzie widelcem.
truskawki przełozyc do miski wsypac 1/2 szklanki cukru,cukier waniliowy-opakowanie oraz bułkę tartą,dokładnie wymieszac ,przełozyc na ciasto.
pozostałe białka ubić ze szczypta soli ,jak juz piana bedzie twarda dodać resztę cukru i jeszcze przez chwilę ubijąc,dodać kokos i delikatnie wymieszać,mase wyłozyc na truskawki. przykryc druga czescia ciasta która równiez ponakłuwac widelcem.piec 45 min w temp 180st.
po upieczeniu posypac obficie cukrem pudrem .ciasto zachowuje długo swiezosc jesli jest przechowywane np pod przykrywa do tortów :-) Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

kwiatusza 27 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
jak najbardziej pyszne jest z jagodami imalinkami próbowałam tez z jabłuszkami :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

dorotamajor 27 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Czy to ciasto można zrobić np. z jagodami??0 Kto głosował? | Odpowiedz