Do góry

Desery Przepis na:

Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks

Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 5641

Bardzo aromatyczny keks z suszonymi owocami, skórką cytryny i pomarańczą.

Składniki

  • 150g rodzynek
  • 150g żurawiny lub porzeczki suszonej
  • 100g orzechów laskowych i płatków migdałowych
  • 100g wiśni kandyzowanych
  • pokrojona skórka z 1 cytryny
  • skórki z pomarańczy w syropie
  • 500ml soku jabłkowego
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 250ml piwa Guinness
  • 2 jajka roztrzepane
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok 50 ml mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks

Przygotowanie

  1. Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.

    Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.
    W drugiej miseczce połaczyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.

    Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.

    Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok 1,5 godziny do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto.

    Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.
    Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta.
    Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.

    Jeśli spodobał Ci się przepis, to zagłosuj:
    http://kuchnialidla.pl/wypiek/swiateczna-uczta-dla-zmyslow-czyli-przepis-na-aromatyczny-keks-1

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń