Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 278
Dodano: 22.04.2011
Odsłon: 33929
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pół szklanki cukru, cynamon i budyń śmietankowy. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połową ciasta i wyłożyć doprawione jabłka.
Ubić białka na sztywną pianę z połową szklanki cukru i szczyptą soli. Ja na koniec dodaję kisiel np. wiśniowy aby nadać fajnego koloru. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta podrobić na kawałeczki i ułożyć na szarlotce.
Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza, około 1 godziny i 20 minut. Cisto musi być dobrze rumiane. Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

anna_82 22 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
o jasne joasia2 :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Joasia2 22 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Szarlotki są pycha:) a najlepsze moim zdaniem to takie na gorąco z gałka lodów waniliowych:)3 Kto głosował? | Odpowiedz