Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie znam nikogo, kto nie skusi się na szarlotkę:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4050
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11147
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5425
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13375
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4050
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11147
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5425
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13375
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5137
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pół szklanki cukru, cynamon i budyń śmietankowy. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połową ciasta i wyłożyć doprawione jabłka.
Ubić białka na sztywną pianę z połową szklanki cukru i szczyptą soli. Ja na koniec dodaję kisiel np. wiśniowy aby nadać fajnego koloru. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta podrobić na kawałeczki i ułożyć na szarlotce.
Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza, około 1 godziny i 20 minut. Cisto musi być dobrze rumiane. Smacznego