Desery Przepis na:
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 180
Dodano: 25.04.2010
Odsłon: 62881
Składniki
- mąka, 2 i pół szklanki
- margaryna, 1 kostka
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- żółtko, 2 szt
- śmietana, 2 łyżki
- cukier, 1/3 szkl
- cynamon, ok łyżeczki
- jabłka (najlepiej renety), 2 kg
- Bułka tarta, ok 3 łyżek
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Margarynę siekamy, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula. Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami (do ok połowy)3/4 ciasta. Razem z odłożoną 1/4 ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut.
-
Obieramy jabłka i w wersji dla masochistów ścieramy na tarce, w wersji dla normalnych kroimy drobno jabłka i w misce rozdrabniamy blenderem, nie tak całkiem niech zostanie trochę cząstek. Dodajemy cynamon, jeśli trafimy na bardzo kwaśne jabłka, można dodać ze 2 łyżki cukru. W wersji dla leni można kupić gotowe jabłka do szarlotki w słoikach rozdrobnione....
-
Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki 1/4 ciasta.
-
Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kawałki na wierzchu powinne się lekko zarumienić. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
-
Uwaga ciacho jest ciężkie! Wychodzi ok 2,5 kg.
Komentarze do przepisu (7)

karolciaa 23 maja 2011Zgłoś do usunięcia
I jest pyszna :) Zrobiłam i zrobię jeszcze wiele razy. Dzięki za przepis. Pozdrawiam :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

aniti82 12 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Właśnie sie piecze mam nadzieje ze wyjdzie pyszne.5 Kto głosował? | Odpowiedz

aniti82 12 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Właśnie się piecze mam nadzieję ze będzie pyszne.1 Kto głosował? | Odpowiedz

szozda1975 26 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ilia zapewniam że jest pyszna :) wiem to od "kochających szarlotki". Niestety to ciasto zablokowało mnie w rozwoju, jak jadę do znajomych koneserów ciast i pytam co upiec, ciągle słyszę że szarlotkę z kruszonką... Mam jeszcze kilka przepisów na super ciasta, ale zupełnie nie mam okazji ich zrobić... Pozdrawiam!2 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 25 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda pysznie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

szozda1975 25 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Nie napisałam- że przepis oryginalny pochodzi z zeszytu "Mój przepis"- Szarlotka Renaty2 Kto głosował? | Odpowiedz