Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marcepan to dla mnie idealny dodatek do wielu wypieków. Nadaje niezwykły migdałowy smak. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu zarówno samemu lub do kupienia w sklepie. Do tej pory marcepan wykorzystywałam w piernikach. Jednak tym razem postanowiłam nieco zmienić swoje zwyczaje i wykorzystałam marcepan w szarlotce.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118072
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8405
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2130
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1541
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118072
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8405
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2130
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1541
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość tortownicy. Ciastem wylepiamy boki i dno tortownicy. Masa jabłkowa: Masę marcepanowa kroimy na małe kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Jabłka możemy podlać paroma kroplami wody, aby nie przywarły. Dusimy. Do lekko rozduszonych jabłek dodajemy pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Ciasto na dnie posypujemy kaszą manną. Dodajemy uduszone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy gwiazdki. Ozdabiamy gwiazdkami wierzch ciasta. Ciasto pieczemy około 60 -70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Zapraszam na mojego bloga!