Do góry

Desery Przepis na:

Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 73

Wypróbowany przepis na "Szczupak w galarecie"

Składniki

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 1 średni szczupak
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1
  • 5 łyżki żelatyny
  • pół papryki
  • 1/2 pęczka koperku
  • cytryna
  • sól
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Szczupak w galarecie

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyść, opłucz, osusz, pozostaw w całości. Sprawionego szczupaka umyj starannie pod bieżącą wodą, pokrój na porcje. Warzywa włóż do garnka. Całość zalej wodą. Dodaj sporą szczyptę soli. Ugotuj klarowny wywar.

  2. Do wywaru warzywnego włóż pokrojonego na porcje szczupaka. Dodaj ziarna ziela angielskiego, listek laurowy oraz pieprz. Gotuj 20 minut.

  3. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Wyjmij ugotowanego szczupaka. Wywar przecedź, odmierz 3/4 l. Rozpuść w nim żelatynę. Dopraw solą i białym pieprzem do smaku.

  4. Czerwoną paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Na półmisku rozłóż porcje ryby, udekoruj papryką. Polej lekko tężejącą galaretą. Na wierzchu rozłóż plastry cytryny oraz gałązki koperku. Odstaw do stężenia.

  5. czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 4,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń