Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 26
Dodano: 02.10.2010
Odsłon: 19913
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić;
połączyć obie mąki oraz proszek do pieczenia;
miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę;
ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli;
połączyć masę maślaną z rozpuszczoną czekoladą, aromatem mąkami oraz pianą;
upiec biszkopt w tortownicy ( 24cm, ja miałąm formę prostokątna- 20-24cm ), temp.: 170 stopni, cza: 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Żelatynę nasączyć w 4 łyzkach zimnej wody;
ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym;
dodać podgrzaną i przestudzona żelatynę ( ja wstawiłam na 10 sekund do mikrofalówki- wszystko się rozpuściło ładnie, ale dziełania nie straciło :) )
Blaty tortu nasączać wiśniówką- ja nie miałam i użyłam soku wiśniowego z dodatkiem alkoholu ;)
Przekładać blaty tortu ubitą kremówką, i miejscami układać po pół łyżeczki dżemu.
Wierzch tortu udekorować posiekaną czekoladą oraz plasterkami cytryny. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

katka22 06 października 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda wspaniale.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka321 06 października 2010Zgłoś do usunięcia
Pysznie wygląda i pewnie też tak smakuje;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

julkens 04 października 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję puma86 :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

puma86 03 października 2010Zgłoś do usunięcia
Efekt faktycznie Bombowy :)) Wszystkiego Najlepszego z Okazji Urodzin :))0 Kto głosował? | Odpowiedz