Do góry

Desery Przepis na:

Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 20310

Upiekłam sama z okazji moich jutrzejszych urodzin :) sama byłam zaskoczona efektem.. oczywiście pozytywnie zaskoczona :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • mąka ziemniaczana, 5 dkg
  • cukier kryształ, 15 dkg
  • masło miękkie, 15 dkg
  • gorzka czekolada, 5 dkg
  • Jaja, 6 sztuk
  • Mąka pszenna, 15 dkg
  • aromat waniliowy, 5 kropli
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • DO NASĄCZENIA:
  • wiśniówka, 2 łyżki
  • Masa:
  • śmietanka kremówka, 500 ml
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • cukier puder, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • DODATKOWO:
  • dżem wiśniowy, pół słoiczka
  • czekolada gorzka, 5 dkg
  • plasterki cytryny, 3 sztuki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić;

  2. połączyć obie mąki oraz proszek do pieczenia;

  3. miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę;

  4. ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli;

  5. połączyć masę maślaną z rozpuszczoną czekoladą, aromatem mąkami oraz pianą;

  6. upiec biszkopt w tortownicy ( 24cm, ja miałąm formę prostokątna- 20-24cm ), temp.: 170 stopni, cza: 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.

  7. Żelatynę nasączyć w 4 łyzkach zimnej wody;

  8. ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym;

  9. dodać podgrzaną i przestudzona żelatynę ( ja wstawiłam na 10 sekund do mikrofalówki- wszystko się rozpuściło ładnie, ale dziełania nie straciło :) )

  10. Blaty tortu nasączać wiśniówką- ja nie miałam i użyłam soku wiśniowego z dodatkiem alkoholu ;)

  11. Przekładać blaty tortu ubitą kremówką, i miejscami układać po pół łyżeczki dżemu.

  12. Wierzch tortu udekorować posiekaną czekoladą oraz plasterkami cytryny. Schłodzić w lodówce.

  13. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń