Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam sama z okazji moich jutrzejszych urodzin :) sama byłam zaskoczona efektem.. oczywiście pozytywnie zaskoczona :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12206
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1370
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4921
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12206
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1370
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12908
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4921
Składniki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić;
połączyć obie mąki oraz proszek do pieczenia;
miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę;
ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli;
połączyć masę maślaną z rozpuszczoną czekoladą, aromatem mąkami oraz pianą;
upiec biszkopt w tortownicy ( 24cm, ja miałąm formę prostokątna- 20-24cm ), temp.: 170 stopni, cza: 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Żelatynę nasączyć w 4 łyzkach zimnej wody;
ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym;
dodać podgrzaną i przestudzona żelatynę ( ja wstawiłam na 10 sekund do mikrofalówki- wszystko się rozpuściło ładnie, ale dziełania nie straciło :) )
Blaty tortu nasączać wiśniówką- ja nie miałam i użyłam soku wiśniowego z dodatkiem alkoholu ;)
Przekładać blaty tortu ubitą kremówką, i miejscami układać po pół łyżeczki dżemu.
Wierzch tortu udekorować posiekaną czekoladą oraz plasterkami cytryny. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)