Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to szybki jabłecznik bez pieczenia z dodatkiem masy budyniowej. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto bez pieczenia. Aby je przygotować potrzebujemy kilku składników. Jest to bez wątpienia ciasto na sytuacje awaryjne, nagłych gości lub gdy po prostu nie chcemy długo czasu spędzić w kuchni. Moim zdaniem jest to doskonała alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Niczym nie odbiega smakiem i aromatem od popularniejszej kuzynki. U mnie w domu ten jabłecznik stał się prawdziwym hitem.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2149
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38641
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2149
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38641
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1350
Składniki
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy galaretki cytrynowe. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy połowę herbatników. Układamy jeszcze ciepłą masę jabłkową. Studzimy. Gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki, aby stężała. Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 250 ml rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zimną masę dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Na zimną masę jabłeczną układamy zimną masę budyniową. Na masie budyniowej układamy pozostałe herbatniki. Chłodzimy w lodówce co najmniej dwie godziny. Lukier: Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ciepłą wodą. Mieszamy. Dekorujemy lukrem ciasto.