Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moją propozycją na pyszny deser jest tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu. Banany można zastąpić innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 27
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 107
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 697
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 27
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 107
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 697
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 73
Składniki
Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę).
Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki).
Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy.
Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm.
Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 12 minut.
Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce).
7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.
Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 °C.
Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.