Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady z truskawkami

Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 44

Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady z truskawkami, polana roztopioną gorzką czekoladą, idealna na lato.

Składniki

  • Mąka pszenna Typ 500 280g
  • Kakao 15g
  • Cukier puder 50g
  • Masło 130g + odrobina do wysmarowania formy
  • Sól szczypta
  • Jajko
  • Mascarpone250g
  • Biała czekolada 60g
  • Śmietanka 30% 300ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Truskawki
  • Gorzka czekolada 3-4 kostki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady z truskawkami

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao i cukier puder (50g) przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać składniki. Posiekane masło dodać do składników suchych, rozcierać w palcach do powstania "kruszonki". Dodać jajko, zagnieść do powstania gładkiego ciasta, nie zagniatać dłużej niż potrzeba. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik i wysmarować formę na tartę masłem. Ciasto wyłożyć do formy, ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać obciążenie, np. fasola/ciecierzyca sucha. Piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec przez około 13 minut do lekkiego zarumienienia. Ciasto wystudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone, śmietankę i 2 łyżki cukru pudru włożyć do miski i miksować do powstania kremu, nie miksować dłużej niż potrzeba, tylko do powstania gęstego kremu. Zbyt długie miksowanie może doprowadzić do zważenia się masy. Do kremu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i lekko wymieszać. Krem rozłożyć na cieście, udekorować pokrojonymi truskawkami i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń