Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3
Dodano: 16.02.2010
Odsłon: 4554
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Jajka utrzyj dokładnie z cukrem 150 g, dodaj mąkę 150 g i proszek do pieczenia.Ciasto wylej do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką formy w kształcie serca. Piecz w 180 st.C około 30 minut.
Upieczony biszkopt wyjmij z formy do góry dnem, a gdy ostygnie przekrój na dwa blaty. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia. Szklankę mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Chwilę pogotuj. Gdy masa zgęstnieje odstaw do wystygnięcia.
Miękką margaryną zmiksuj i dodawaj do niej po trochu, ciągle miksując, zimny krem. Wiórki kokosowe upraż na złoto na suchej patelni. Przestudź. Połowę kremu połącz z połową wiórków. Powstałym kremem przełóż blaty biszkoptu i posmaruj boki ciasta. Pozostałym kremem bez wiórków posmaruj wierzch ciasta i za pomocą szprycy zrób ozdobny rant
Resztą wiórków obsyp boki torciku. Przygotowaną wcześniej galaretkę posiekaj nożem i posyp nią wierzch serca. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą zrób na pergaminie napis i gdy zastygnie przełóż na galaretkę. Przed podaniem posyp torcik posypką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

sereberko80 17 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
piękny :-) czy foremkę w kształcie serca masz może silikonową?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smakowicie i walentynkowo, oczywiście. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz