Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i pasuje na różne okazje,ja akurat sprezentowałam go teściom na 35 rocznicę ślubu...
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113064
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 447
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 791
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Biszkopt jasny kroimy na pół
Z mleka mąki i żółtek gotujemy gęsty budyń i studzimy.Margarynę ucieramy z pół szkl. cukru pudru (zapomniałam podać w składn.) stopniowo dodajemy zimny budyń i pokruszoną chałwę. Na bok odkładamy troszkę masy na boki tortu.
Całe jajka ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem około 20 minut aż będą gęste wtedy zestawiamy na bok dodajemy czekoladę startą na tarce i cappuccino i studzimy.Ucieramy kostkę marg.i dokładamy masę stopniowo.Na bok odkładamy troszkę masy na wierzch tortu.
Przełożenie: biszkopt jasny-połowa masy chałwowej-połowa bezików-połowa masy kawowej-biszkopt cappuccino-reszta masy chałwowej-reszta bezików-reszta masy kawowej-biszkopt jasny. Tort jest z tortownicy 16 cm więc jest mały a wysoki aby było widać efekt bukietu...
Odłożonymi masami równamy boki i wierzch tortu.
Z masy cukrowej brązowej formujemy cienkie wałeczki i oblepiamy boki tortu,z czerwonej lepimy różyczki i układamy na podobieństwo bukietu a z zielonej wycinamy liście i dokładamy pomiędzy kwiaty. Ja na środek wycięłam jeszcze 35 z racji okazji...Przewiązać wstążką i gotowe.