Do góry

Desery Przepis na:

Tort dla wymagającej teściowej

Tort dla wymagającej teściowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1037

Tort przygotowałam na urodziny teściowej. Smak i wygląd przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Przepis jest połączeniem kilku innych przepisów- wytrawne, alkoholowe takie idealne dla dorosłych

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków • 3/4 szklanki kakao • 2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY • Kostka masła • 700 ml mleka • 3 żółtka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • 1 c
  • SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY • 4 duże jajka • 4 żółtka • ¾ szklanki cukru • 4 gorzkie czekolady do 60% kakao • 1 mleczna czekol
  • DODATKOWO POTRZEBUJEMY 400 gram suszonych śliwek 300 gram suszonej żurawiny 400 ml vódki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki zalewamy vódką-250ml
    Żurawinę zalewamy vódką-150 ml
    Całość odstawiamy na noc

  2. CIASTO
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Do jednego naczynia wlać kefir, olej, jajka i wymieszać. Do drugiego naczynia wsypać wszystkie składniki suche czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą do pieczenia, cukier, kakao, sól- wymieszać. Następnie suche składniki dodać do składników płynnych- wymieszać. Na sam koniec dodać gorącą kawę i dokładnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Ciasto powinno być pieczone przez ok. 40-45 minut w temperaturze ok. 180ºC- sprawdzać czy patyczek jest suchy. Wyjąć i wystudzić

    Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 równe części (jeżeli zrobi się górka delikatnie skroić by ciasto było równe)

  3. KREM BUDYNIOWY

    Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć wlać żółtka z mąkami (powinien wyjść gęsty, gładki budyń).
    Ściągnąć z ognia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia (nie do lodówki)
    Miękkie masło (wyciągnąć 2 godzinki wcześniej z lodówki) ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodawać zimny budyń i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki na godzinkę

  4. KREM CZEKOLADOWY
    Jajka z żółtkami i cukrem ubić w kąpieli wodnej- jaja powinny być gęste i jasne. Do ciepłych ubitych jajek wrzucamy pokruszone czekolady i ubijamy dalej aż czekolady całkowicie się rozpuszczą.
    Miękkie masło (wyciągnąć 2 godzinki wcześniej z lodówki) ubić na puszystą i jasną masę. Następnie masło dodawać po łyżce do masy jajeczno-czekoladowej i ubijać. Krem włożyć do lodówki aż będzie twardy.

  5. By ciasto wyszło równe najlepiej składać go w tortownicy
    Sposób składania ciasta
    1 placek- mocno nasączamy vódką pozostałą po odsączeniu owoców
    Krem budyniowy (ok. 1-1,5cm)
    Śliwki
    2 placek- mocno nasączamy vódką pozostałą po odsączeniu owoców
    Krem czekoladowy (ok. 1-1,5cm)
    żurawina

    Po złożeniu tort dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem budyniowym- cienko. Następnie kremem czekoladowym robimy różyczki albo inne dekoracje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 07 marca 2018 Prosze podac dokladne skladniki bo przepis nie jest pelny. Opis nie zgadza sie ze skladnikami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka16 28 lutego 2018 wygląda cudnie, pewnie tak samo smakował :)
Przepis niestety chyba bardzo pracochłonny

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 lutego 2018 Zaktualizuj składniki na ciasto bo zapomniałaś ile kefiru,oleju,jajek...A torcik na pewno był pyszny i plus u teściowej zaliczony :)))

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego 2018 No to masz DUŻEGO plusu u mamy ;)
Nie ma to jak, rozmowy z teściową, zwłaszcza wieczorne xD
Fajne ciacho :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń