Desery Przepis na:
Tort dla wymagającej teściowej


Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4
Dodano: 28.02.2018
Odsłon: 1037
Składniki
- SKŁADNIKI NA CIASTO • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków • 3/4 szklanki kakao • 2 łyżeczki
- SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY • Kostka masła • 700 ml mleka • 3 żółtka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki mąki pszennej • 1 c
- SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY • 4 duże jajka • 4 żółtka • ¾ szklanki cukru • 4 gorzkie czekolady do 60% kakao • 1 mleczna czekol
- DODATKOWO POTRZEBUJEMY 400 gram suszonych śliwek 300 gram suszonej żurawiny 400 ml vódki
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Śliwki zalewamy vódką-250ml
Żurawinę zalewamy vódką-150 ml
Całość odstawiamy na noc
-
CIASTO
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednego naczynia wlać kefir, olej, jajka i wymieszać. Do drugiego naczynia wsypać wszystkie składniki suche czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą do pieczenia, cukier, kakao, sól- wymieszać. Następnie suche składniki dodać do składników płynnych- wymieszać. Na sam koniec dodać gorącą kawę i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Ciasto powinno być pieczone przez ok. 40-45 minut w temperaturze ok. 180ºC- sprawdzać czy patyczek jest suchy. Wyjąć i wystudzić
Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 równe części (jeżeli zrobi się górka delikatnie skroić by ciasto było równe)
-
KREM BUDYNIOWY
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć wlać żółtka z mąkami (powinien wyjść gęsty, gładki budyń).
Ściągnąć z ognia przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia (nie do lodówki)
Miękkie masło (wyciągnąć 2 godzinki wcześniej z lodówki) ubić na puszystą i jasną masę. Następnie dodawać zimny budyń i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki na godzinkę
-
KREM CZEKOLADOWY
Jajka z żółtkami i cukrem ubić w kąpieli wodnej- jaja powinny być gęste i jasne. Do ciepłych ubitych jajek wrzucamy pokruszone czekolady i ubijamy dalej aż czekolady całkowicie się rozpuszczą.
Miękkie masło (wyciągnąć 2 godzinki wcześniej z lodówki) ubić na puszystą i jasną masę. Następnie masło dodawać po łyżce do masy jajeczno-czekoladowej i ubijać. Krem włożyć do lodówki aż będzie twardy.
-
By ciasto wyszło równe najlepiej składać go w tortownicy
Sposób składania ciasta
1 placek- mocno nasączamy vódką pozostałą po odsączeniu owoców
Krem budyniowy (ok. 1-1,5cm)
Śliwki
2 placek- mocno nasączamy vódką pozostałą po odsączeniu owoców
Krem czekoladowy (ok. 1-1,5cm)
żurawina
Po złożeniu tort dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem budyniowym- cienko. Następnie kremem czekoladowym robimy różyczki albo inne dekoracje
Komentarze do przepisu (4)

rosynka 07 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Prosze podac dokladne skladniki bo przepis nie jest pelny. Opis nie zgadza sie ze skladnikami0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 28 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
wygląda cudnie, pewnie tak samo smakował :)Przepis niestety chyba bardzo pracochłonny
4 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 28 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Zaktualizuj składniki na ciasto bo zapomniałaś ile kefiru,oleju,jajek...A torcik na pewno był pyszny i plus u teściowej zaliczony :)))11 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
No to masz DUŻEGO plusu u mamy ;)Nie ma to jak, rozmowy z teściową, zwłaszcza wieczorne xD
Fajne ciacho :)
2 Kto głosował? | Odpowiedz