Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tu dużo mówić moja rodzinna uwielbia torty i każdy tort jaki przygotuje podawany jest opinii. Tort opium spotkał się z wyjątkowym przyjęciem. Nie wiem czyja to była zasługa. Czy mak w tym cieście odegrał wyjątkową rolę, a może krem kawowym. Nie wiem. Wiem za to, że ten tort spodoba się miłośnikom zarówno ciast czekoladowym , jak i miłośnikom nieoczywistych smaków. Tort opium to ciasto dobre i smaczne pod każdym względem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423235
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2633
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423235
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2633
Składniki
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty. Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję. Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję. Nasączenie: Mieszam ze sobą wodę i likier. Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga !