Do góry

Desery Przepis na:

Tort opium

Tort opium

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 13266

Co tu dużo mówić moja rodzinna uwielbia torty i każdy tort jaki przygotuje podawany jest opinii. Tort opium spotkał się z wyjątkowym przyjęciem. Nie wiem czyja to była zasługa. Czy mak w tym cieście odegrał wyjątkową rolę, a może krem kawowym. Nie wiem. Wiem za to, że ten tort spodoba się miłośnikom zarówno ciast czekoladowym , jak i miłośnikom nieoczywistych smaków. Tort opium to ciasto dobre i smaczne pod każdym względem.

Składniki

  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • cukier 180 g
  • suchy mak 50 g
  • kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 7 szt.
  • krem kawowy
  • śmietana 30 % 400 ml
  • serek mascarpone 200 g
  • kawa rozpuszczalna kremowa 30 g
  • Cukier puder 150 g
  • śmietanfix 15 g
  • krem czekoladowy
  • śmietana 30 % 400 ml
  • serek mascarpone 200 g
  • Cukier puder 150 g
  • kakao 30 g
  • śmietanfix 15 g
  • dekoracja
  • wiśnie dekoracyjne 40 g
  • nasączenie
  • woda 50 ml
  • likier czekoladowy 50 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort opium

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
    Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.
    Krem czekoladowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.
    Nasączenie: Mieszam ze sobą wodę i likier.
    Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń