Do góry

Desery Przepis na:

Tort pomarańczowe serce

Tort pomarańczowe serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 109

Taki tort będzie świetną niespodzianką dla bliskiej osoby. Łatwy w wykonaniu, efektowny i przede wszystkim pyszny, lekki i nie przesłodzony.

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli do białek
  • Masa budyniowa
  • l l soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe ( na ½ l mleka)
  • 0,5 szklanki cukru
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 szt. śnieżki w proszku
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Do ozdoby
  • 2 pomarańcze
  • 1 kiwi
  • czekoladowa posypka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort pomarańczowe serce

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas ucierając. Do masy z żółtek delikatnie przełożyć pianę z białek, wymieszać.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąki, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.

    Do wyłożonej papierem do pieczenia ( lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą) tortownicy w kształcie serca lub 24 - 26 cm przelać ciasto. Z wysokości około 15 cm dwa razy upuścić ciasto.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Tortownicę od razu wyjąć i rzucić 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia.

  2. MASA BUDYNIOWA –
    3 szklanki soku zagotować z cukrem, a w jednej rozrobić 2 budynie i wlać do gotującego się soku. Biszkopt przeciąć na 2 części. Połowę gorącej masy wylać na biszkopt, rozprowadzić równomiernie, przykryć drugą warstwą biszkoptu i rozprowadzić resztę masy budyniowej. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować masę śmietanową.

  3. MASA ŚMIETANOWA-
    Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować), ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżkę, cukier puder i ostudzoną żelatynę, wymieszać. Wyłożyć śmietanę na masę budyniową (pozostawiając trochę do dekoracji ), rozprowadzić po wierzchu i bokach tortu, dowolnie ozdobić resztą śmietany, przygotowanymi owocami i czekoladową posypką. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń