Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort "Świnki w błotku" to wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu ciasto. Ma owocowo-czekoladowy smak. Prezentuje się bardzo efektownie.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10475
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6037
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5328
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12894
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4637
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10475
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6037
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5328
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12894
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4637
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj biszkopt. Zacznij od ubicia 6 jaj. Po kilku chwilach stopniowo dosypuj cukier. Kiedy całość będzie już ubita na puszystą pianę wyłącz mikser. Teraz dodawaj stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Następnie wlej masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch i piecz do "suchego patyczka". Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój biszkopt w połowie tak, aby otrzymać 2 blaty.
Rozpuść galaretkę w 400 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj do niej słoiczek domowej konfitury truskawkowo-poziomkowej i kwiatami bzu. Całość dokładnie wymieszaj. Na dno tortownicy połóż dolny blat biszkoptu. Wlej na niego galaretkę z konfiturą. Przykryj drugim blatem i włóż do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj deskę lub paterę, na której podasz tort. Połóż na to ciasto z lodówki. Krem czekoladowo-orzechowego zmiksuj w naczyniu z odrobiną mleka. Dzięki temu krem ładnie będzie rozprowadzał się po cieście. Ułóż na wierzchu tortu grubą wartę czekoladowego błotka. Następnie posmaruj boki ciasta tak, aby biszkopty bez problemu się "przykleiły". Dookoła tortu ułóż biszkopty i całość obwiąż dekoracyjnie wstążką. Na wierzchu tortu ułóż cukrowe świnki i inne ozdoby. Smacznego :)