Do góry

Desery Przepis na:

Tort Świnka Peppa

Tort Świnka Peppa

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 1191

Tort na 4 latka, ale oczywiście może być na każde inne urodziny :) prosty lekki i bardzo smaczny

Składniki

  • 4 białka
  • 3/4 szkl drobnego cukru lub cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • Masa śmietankowa:
  • 600ml kremówki 30/36%
  • cukier puder (w zależności jak chcemy mieć słodką masę)
  • Dekoracja:
  • masa cukrowa, gotowa
  • barwnik - czerwony Wiltona w żelu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort Świnka Peppa

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier dla utrwalenia piany.
    Żółtka, ocet i proszek wymieszać w wysokiej szklance, miseczce - ponieważ troszkę zaczną rosnąć :)

    Do ubitej piany dodać wymieszane żółtka i oliwę/olej, połączyć - można mikserem.
    Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatka, nie
    mikserem :)
    Całość przelać do tortownicy, u mnie średnica 25cm.
    Temperatura 170-180stopni, około 15 min (zależy od piekarnika).
    Piec do uzyskania ładnego złotego/lekko beżowego koloru i tzw suchego patyczka.
    Przed wyjęciem można sprawdzić dla pewności :)
    Wystudzić. Następnie przekroić na pół biszkopt.

  2. Masa śmietankowa:
    Ubić kremówkę na sztywną pianę ale trzeba uważać żeby nie przeciągnąć. Pod koniec, kiedy kremówka ma konsystencję kwaśnej śmietany dodać cukier.




  3. Wykonanie:
    Na pierwszą część biszkoptu* położyć dżem z czarnej porzeczki, na to masę śmietankową i przykryć drugą częścią biszkoptu.
    Cały biszkopt pokryć jeszcze masą śmietankową ale już cieniutko, tak żeby masa cukrowa się przykleiła.

    Gotową masę cukrową wałkujemy na cieniutko podsypując cukrem pudrem i dopasowując do kształtu tortu.
    Następnie do niewielkiej ilości masy cukrowej dodawać barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Wyciąć odpowiednie kształty, przykleić całość lukrem.

    * Jeśli chcemy mieć lekko kwaskowy tort można nasączyć go wodą z cytryną, zrównoważy to słodkość masy cukrowej.



    Smaczego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń