Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na 4 latka, ale oczywiście może być na każde inne urodziny :) prosty lekki i bardzo smaczny
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier dla utrwalenia piany. Żółtka, ocet i proszek wymieszać w wysokiej szklance, miseczce - ponieważ troszkę zaczną rosnąć :) Do ubitej piany dodać wymieszane żółtka i oliwę/olej, połączyć - można mikserem. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łopatka, nie mikserem :) Całość przelać do tortownicy, u mnie średnica 25cm. Temperatura 170-180stopni, około 15 min (zależy od piekarnika). Piec do uzyskania ładnego złotego/lekko beżowego koloru i tzw suchego patyczka. Przed wyjęciem można sprawdzić dla pewności :) Wystudzić. Następnie przekroić na pół biszkopt.
Masa śmietankowa: Ubić kremówkę na sztywną pianę ale trzeba uważać żeby nie przeciągnąć. Pod koniec, kiedy kremówka ma konsystencję kwaśnej śmietany dodać cukier.
Wykonanie: Na pierwszą część biszkoptu* położyć dżem z czarnej porzeczki, na to masę śmietankową i przykryć drugą częścią biszkoptu. Cały biszkopt pokryć jeszcze masą śmietankową ale już cieniutko, tak żeby masa cukrowa się przykleiła. Gotową masę cukrową wałkujemy na cieniutko podsypując cukrem pudrem i dopasowując do kształtu tortu. Następnie do niewielkiej ilości masy cukrowej dodawać barwnik do uzyskania pożądanego koloru. Wyciąć odpowiednie kształty, przykleić całość lukrem. * Jeśli chcemy mieć lekko kwaskowy tort można nasączyć go wodą z cytryną, zrównoważy to słodkość masy cukrowej. Smaczego!