Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam ten tort na 30 urodziny mego lubego. Był zaskakująco pyszny. Polecam
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Składniki
Biszkopt: Należy bardzo dobrze ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Kiedy uzyskamy pożądany efekt stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka jednocześnie dalej ubijamy mikserem na małych obrotach. Po 2-3 minutach można powoli dodać całą resztę i dokładnie wymieszać . Biszkopt pieczemy w 200st ( 180st termo obieg ) przez ok. 45 minut. W między czasie można przygotować mocne espresso oraz kawę rozpuszczalną i połączyć razem z amaretto i wystudzić. Dobrze jest przygotować więcej kawy, ze względu na to iż biszkopt powinien być dobrze nią nasączony. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem do chwili aż kryształki cukru będą prawie nie widoczne. W tym momencie dodajemy 4 łyżki amaretto oraz zaczynamy miksować z stopniowo dodawanym serkiem mascarpone. Kiedy masa będzie już jednolita można do masy dodać piane ubita z jednego jajka, nie dajemy więcej ponieważ zależy nam aby masa była bardziej zwarta. Dokładnie wszystko delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa krążki i jeden kładziemy na tortownicę polewając dokładnie kawą z amaretto. Przekładamy masą, na której układamy moczone w kawie biszkopciki ( kocie języczki ) i znowu przekładamy masą. Na nią układamy drugi krążek biszkoptu i sporą ostatnia część masy, tyle aby można było posmarować nią brzeg tortu. Wszystko posypujemy obfita warstwą kakao. Mimo iż pracy wiele warto, życzę smacznego.