Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam ten tort na 30 urodziny mego lubego. Był zaskakująco pyszny. Polecam
Mięsko zdecydowanie dla wybrednych dzieciaków. Moje nie lubią żadnych dodatkó...
Odsłon: 297
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 4523
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 62
Dzisiaj Pinsa po raz drugi, ale całkowicie i inny smak. Ser pleśniowy plus do...
Odsłon: 202
Sałatka z jajkiem, awokado i pomidorkami polana sosem czosnkowym i posypana p...
Odsłon: 971
Mięsko zdecydowanie dla wybrednych dzieciaków. Moje nie lubią żadnych dodatkó...
Odsłon: 297
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 4523
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 62
Dzisiaj Pinsa po raz drugi, ale całkowicie i inny smak. Ser pleśniowy plus do...
Odsłon: 202
Sałatka z jajkiem, awokado i pomidorkami polana sosem czosnkowym i posypana p...
Odsłon: 971
Składniki
Biszkopt: Należy bardzo dobrze ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Kiedy uzyskamy pożądany efekt stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka jednocześnie dalej ubijamy mikserem na małych obrotach. Po 2-3 minutach można powoli dodać całą resztę i dokładnie wymieszać . Biszkopt pieczemy w 200st ( 180st termo obieg ) przez ok. 45 minut. W między czasie można przygotować mocne espresso oraz kawę rozpuszczalną i połączyć razem z amaretto i wystudzić. Dobrze jest przygotować więcej kawy, ze względu na to iż biszkopt powinien być dobrze nią nasączony. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem do chwili aż kryształki cukru będą prawie nie widoczne. W tym momencie dodajemy 4 łyżki amaretto oraz zaczynamy miksować z stopniowo dodawanym serkiem mascarpone. Kiedy masa będzie już jednolita można do masy dodać piane ubita z jednego jajka, nie dajemy więcej ponieważ zależy nam aby masa była bardziej zwarta. Dokładnie wszystko delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa krążki i jeden kładziemy na tortownicę polewając dokładnie kawą z amaretto. Przekładamy masą, na której układamy moczone w kawie biszkopciki ( kocie języczki ) i znowu przekładamy masą. Na nią układamy drugi krążek biszkoptu i sporą ostatnia część masy, tyle aby można było posmarować nią brzeg tortu. Wszystko posypujemy obfita warstwą kakao. Mimo iż pracy wiele warto, życzę smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek z dżemem
Desery
Drożdżowa buchta z ricottą i jabłkiem
Desery
Seromakowiec
Desery
Puszysta i szybka babka na oleju
Mazurek z dżemem
Nie ma bardziej klasycznego, wielkanocnego ciasta niż mazurek. Ale ten mazure...
Odsłon: 14
Drożdżowa buchta z ricottą i jabłkiem
Ciasto drożdżowe z tymi dodatkami jest na pewno niecodzienne i nieco wilgotne...
Odsłon: 8