Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort wieniec z żurawiną"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7972
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 339
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3344
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 614
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7972
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 339
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3344
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 614
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji około 1,10 zł
Żółtka ubijamy do białości z połową cukru i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian, po łyżce: olej, mleko i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i reszty cukru. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Chłodzimy.
Budyń gotujemy w podanej ilości mleka i studzimy. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, ucierając dodajemy partiami zimny budyń.
Ciasto przecinamy na trzy blaty. Każdy nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną wody, a potem smarujemy konfiturą. Na konfiturze rozprowadzamy krem czekoladowy. Kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Dekorujemy według uznania.
Wartość odżywcza 1 porcji 237 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 gŹródło: Rewia