Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z morelami bez pieczenia"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 89
Składniki
Morele umyj, poprzekrawaj je i wyjmij pestki. Śmietankę kremówkę ubij mikserem, wsypując cukier puder i cukier waniliowy.
Dodaj kwaśną śmietanę (najlepiej o temperaturze pokojowej). Na koniec, aby masa śmietanowa ubiła się na sztywno, wsyp śmietan-fix. Chwilę wszystko miksuj.
Tortownicę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie poukładaj obok siebie biszkopty i wyłóż na to krem śmietankowy.
Potem znów ułóż warstwę biszkoptów, a na to wyłóż krem i kawałki moreli. Górną warstwę tortu powinny tworzyć krem śmietankowy i biszkopty.
Torcik wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj go kawałkami moreli i ozdób listkami melisy.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 235 kcal.</strong>
<strong>Aby obniżyć kaloryczność ciasta, zamiast śmietany kremówki użyj serka homogenizowanego.</strong>Źródło: Na żywo