Do góry

Desery Przepis na:

Tort z truskawkami

Tort z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 985

Pyszny tort z truskawkami z dodatkiem jadalnego opłatka.

Składniki

  • na biszkopt: 10 jajek, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki cukru, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao
  • Na krem: ok.700ml śmietany 36%, 3 łyżeczki cukru waniliowego , 1 serek waniliowy homogenizowany, 3 łyżki rumu
  • pozostałe składniki: ok. 400g konfitury truskawkowej (u mnie domowej roboty) ale może być dżem sklepowy, 40dkg truskawek
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach,opcjonalnie opłatek jadalny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z odrobiną soli. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia,następnie przesiewamy porcjami mąkę i cały czas miksujemy na gładka masę, dodajemy kakao na koniec ubite białka, które łączymy z masą za pomocą łyżki (delikatnie mieszamy). Nagrzewamy piekarnik do 180st. Tortownicę (26cm) smarujemy margaryną dno i posypujemy bułką tartą, boki pozostawiamy suche. Wlewamy ciasto, wyrównujemy brzegi a następnie zrzucamy 2 razy z wys. ok 30cm aby pozbawić ciasto pęcherzyków powietrza. Pieczemy ok 40min do suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy jeszcze raz biszkopt aby nie opadł. Pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.

  2. Przygotowanie kremu:

    Śmietanę ubijamy, pod koniec zmniejszamy obroty i dodajemy cukier wanilinowy, serek oraz rum. Chwilę ubijamy i krem gotowy. Jeśli dla kogoś wyda się za mało słodki można dodać cukru pudru.

    Przekładanie biszkoptu:

    Biszkopt kroimy na 3 równe plastry, pierwszy płat nasączamy odrobiną wody z cytryną i cukrem, smarujemy konfiturą całą powierzchnię na to kładziemy krem, następnie plastry truskawek i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Powtarzamy wszystkie czynności i przykrywamy ostatnim krążkiem. Smarujemy kremem boki i górę tortu. Rozprowadzamy go równomiernie za pomocą szpatułki. Trochę kremu zostawiamy do dekoracji szprycą. Boki obsypujemy startą czekoladą, wbijamy ćwiartki truskawek dookoła w równych odstępach. Kładziemy opłatek na środek tortu, po ok. 10 min w lodówce można zrobić dekorację szprycą. Tort najlepiej schłodzić 2-3 godziny przed podaniem.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

PatiSzatan 18 czerwca 2014 Opłatek kupiłam przez allegro 20zł z wysyłką.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharkaroku 18 czerwca 2014 Może zrobię taki na urodziny brata. Wygląda pysznie, ale gdzie można kupić takie opłatki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń