Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z ostatnich moich wypieków jest waniliowa szarlotka. Pyszna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Zapach wanilii użyty w tym wypieku niezmiennie kojarzy mi się ze smakiem ulubionej szarlotki, która piekła moja babcia. Ciasto kruche w połączeniu z waniliowymi jabłkami sprawia, że nikt nie może się oprzeć temu wyjątkowemu ciastu.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy.
Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy.
Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
Zapraszam do mojego bloga!
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 28
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7860
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2138
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30032
Dziś publikuję Bardzo Ważny Przepis – na najprostsze, cienkie naleśniki podst...
Odsłon: 28
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7860
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2138
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30032
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy. Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy. Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.
Zapraszam do mojego bloga!
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 126
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 384