Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa szarlotka

Waniliowa szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 1141

Dodano:

Odsłon: 158

Jednym z ostatnich moich wypieków jest waniliowa szarlotka. Pyszna, aromatyczna i łatwa w przygotowaniu. Zapach wanilii użyty w tym wypieku niezmiennie kojarzy mi się ze smakiem ulubionej szarlotki, która piekła moja babcia. Ciasto kruche w połączeniu z waniliowymi jabłkami sprawia, że nikt nie może się oprzeć temu wyjątkowemu ciastu.

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • masło 200 g
  • Cukier puder 150 g
  • żółtka 3 szt.
  • jajko 1 szt.
  • aromat waniliowy 5 ml
  • jabłka
  • jabłka 2 kg
  • cukier 100 g
  • cukier waniliowy 30 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • dekoracja
  • cukier puder 100 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Wylepiamy ciastem brzegi i spód tortownicy.
    Waniliowe jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy jabłka na większe kwadraty. Jabłka umieszczamy w garnku. Dusimy około 15 minut. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy. Ponownie zagotowujemy. Dusimy około 15 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gotowe jabłka studzimy.
    Zimne jabłka układamy w środku tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pasy. Na cieście tworzymy kartkę. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.

  2. Zapraszam do mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 grudnia Super ciacho, aż chciałoby się je zjeść przez monitor ;) Pycha, mniam, mniam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń