Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 34
Dodano: 13.09.2010
Odsłon: 8197
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, jaja, 3 łyżki cukru i 200 g margaryny zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich upiec jeden placek. Temperatura ok 175 stopni, piec ok 30 - 40 minut.
Rodzynki, słonecznik zalać likierem i olejkiem do ciast.
Budyń wraz z 3 łyżkami mąki rozrobić w 3/4 szklanki mleka. 1 i 1/4 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Składniki połączyć tak jakbyśmy gotowali budyń. Gotową masę lekko przestudzić. Następnie za pomocą miksera ubić krem dodając 1 kostkę margaryny
Jedno z ciast posmarować grubo powidłami śliwkowymi. Drugi rozkruszyć w misce na drobno, dodać 2 łyżki kakao, szklankę mleka, namoczone bakalie i dobrze wyrobić, tak aby powstała plastyczna masa. Jeśli masa jest zbyt osobna można dodać do niej nieco powideł.
Na wysmarowane powidłami ciasto wykładamy zrobioną przez nas masę bajaderkową ponownie smarujemy ją powidłami (można powidła wymieszać dodatkowo z odrobiną kakao) na wierzch wylewamy krem budyniowy.
tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy posypać je dodatkowo odrobiną kakao.
Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Zuza30 08 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
U mnie wszyscy uwielbiaja co czekoladowe i ciezkie:)ląduje w ulubionych,niebawem mam meza 40-tke wiec postaram sie zrobic:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaflower 14 września 2010Zgłoś do usunięcia
Użyłam tradycyjnej prostokątnej blaszki, co do wymiarów to nie wiem dokładnie. Warstwa kremu rzeczywiście jest cienka, ale dodaje ciastu ciekawego charakteru, oczywiście można zrobić ją z dwóch porcji budyniu, ale dla mnie to już byłby przesyt.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 14 września 2010Zgłoś do usunięcia
Nie znam smaku "bajaderki" ale jeśli jest czekoladowa, rumowa i truflowa, to muszę jej spróbować! Warstwa kremu budyniowego na zdjęciu wygląda na cienką - czy ciasto jest na dużą blachę ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 13 września 2010Zgłoś do usunięcia
Bajaderki zawsze na "tak"!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 13 września 2010Zgłoś do usunięcia
zapowiada się pysznie ,ląduje w ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 13 września 2010Zgłoś do usunięcia
robię bardzo podobną bajaderkę, tylko bez tej masy budyniowej i jest przepyszna ale przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz