Do góry

Desery Przepis na:

Warstwowa napoleonka.

Warstwowa napoleonka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 289

Dodano:

Odsłon: 5839

Wyśmienite ciasto dla smakoszy budyniowych wypieków. Tradycyjna napoleonka urozmaicona kakaowymi herbatnikami.

Składniki

  • Duże opakowanie herbatników kakaowych
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek mąki torowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 8 jajek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Warstwowa napoleonka.

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 25 x 36 cm -pieczemy. Następnie zagotowujemy 4 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami, obiema mąkami i budyniem śmietankowym. Tak przygotowaną masę wlewamy do wrzącego mleka i cały czas mieszamy tak żeby nie powstały grudki. Na blaszce wykładamy herbatniki, połowę jeszcze ciepłego budyniu wylewamy na spód z herbatnikami a na wierzch kładziemy wcześniej upieczone ciasto francuskie na nie wylewamy druga połowę budyniu. Wierzch ciasta zakrywamy herbatnikami. Całość odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.

    SMACZNEGO!!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń