Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie ciasto z brzoskwiniami

Wegańskie ciasto z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 16

Wypróbowany przepis na "Wegańskie ciasto z brzoskwiniami"

Składniki

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka cukru pudru
  • woda 5 brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść niesolonych orzeszków pistacjowych (lub słupków migdałów)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę, otręby i cukier. Dodaj kaszę i oliwę. Zagnieć ciasto, dolewając tyle wody, aby miało elastyczną konsystencję.

  2. Rozwałkuj ciasto (nie za cienko, bo będziesz wkładać w nie owoce) i przełóż na posmarowaną oliwą formę.

  3. Umyj brzoskwinie i pokrój na cienkie cząstki. Powtykaj je w ciasto jedną tuż obok drugiej, skórką do góry. Wstaw do rozgrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 40 minut.

  4. Posyp tuż przed podaniem cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami.

  5. W cukrze pudrze często robią się grudki, które na cieście nie wyglądają efektownie. Przesyp więc cukier na sitko i dopiero przez nie równomiernie oprósz wierzch gotowej tarty.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń