Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowa napoleonka

Wiśniowa napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 1434

Dodano:

Odsłon: 304

Taki deser zachwyci zarówno rodzinę, jak i przyjaciół. Napoleonka z wiśniowym kremem to moim zdaniem deser, który jest zarówno prosty, jak i smaczny. Wiśniowy krem wyróżnia się na tle wersji z kremem waniliowym. Moim zdaniem wiśniowa napoleonka to doskonały deser dla wszystkich.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wiśniowa napoleonka

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie dzielimy na pół. Obydwie części ciasta pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. studzimy. Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy około 10 minut. Studzimy. Miksujemy. 400 ml mleka wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmiksowane wiśnie. W 200 ml mleka rozpuszczamy obydwie mąki i 3 żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy. Na spód ciasta układamy krem budyniowy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Bitą śmietanę układamy na kremie budyniowym. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Chłodzimy dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń