Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mając możliwości jedzenia kupnych pasztetów a bardzo je lubiąc, byłam poniekąd zmuszona poeksperymentować i zrobić taki pasztet, który mogę jeść. A gwarantuję, że jest jedzony i lubiany przez wiele innych osób. Jest on smaczny, tani a zarazem dietetyczny.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 331
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 894
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14444
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 331
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 894
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14444
Składniki
Na patelnię wlewam wodę z odrobiną oleju, duszę pod przykryciem pierś z kurczaka do miękkości. Odkładam do ostygnięcia. Tak samo postępuję z oczyszczoną wcześniej z błonek indyczą wątróbką. Odkładam do ostygnięcia. Obieram warzywa, myję a następnie gotuję na parze warzywa do miękkości. Odstawiam do ostygnięcia.
W robocie kuchennym rozdrabniam najpierw wątróbkę i pierś z kurczaka, przekładam do miseczki. Następnie wszystkie warzywa przekładam do misy robota kuchennego, rozdrabniam. Gdy mam rozdrobnione na drobniusieńko warzywa, dodaję rozdrobnione wątróbki z mięsem. Dodaję sól, pierz czarny, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i oregano. Ponownie włączam robota.
Doprawiony i wymieszany pasztet przekładam do małych (używam takich po koncentracie pomidorowym) umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuję ok. 10 - 15 minut. Pasztet przechowuję w lodówce i w każdej chwili kiedy skończy się jeden słoiczek, wyciągam drugi. Z podanej porcji wychodzi ok. 6 - 8 takich małych słoiczków. Życzę smacznego.