Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mając możliwości jedzenia kupnych pasztetów a bardzo je lubiąc, byłam poniekąd zmuszona poeksperymentować i zrobić taki pasztet, który mogę jeść. A gwarantuję, że jest jedzony i lubiany przez wiele innych osób. Jest on smaczny, tani a zarazem dietetyczny.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 169
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 169
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Na patelnię wlewam wodę z odrobiną oleju, duszę pod przykryciem pierś z kurczaka do miękkości. Odkładam do ostygnięcia. Tak samo postępuję z oczyszczoną wcześniej z błonek indyczą wątróbką. Odkładam do ostygnięcia. Obieram warzywa, myję a następnie gotuję na parze warzywa do miękkości. Odstawiam do ostygnięcia.
W robocie kuchennym rozdrabniam najpierw wątróbkę i pierś z kurczaka, przekładam do miseczki. Następnie wszystkie warzywa przekładam do misy robota kuchennego, rozdrabniam. Gdy mam rozdrobnione na drobniusieńko warzywa, dodaję rozdrobnione wątróbki z mięsem. Dodaję sól, pierz czarny, pieprz ziołowy, bazylię, tymianek i oregano. Ponownie włączam robota.
Doprawiony i wymieszany pasztet przekładam do małych (używam takich po koncentracie pomidorowym) umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Pasteryzuję ok. 10 - 15 minut. Pasztet przechowuję w lodówce i w każdej chwili kiedy skończy się jeden słoiczek, wyciągam drugi. Z podanej porcji wychodzi ok. 6 - 8 takich małych słoiczków. Życzę smacznego.