Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 194
Dodano: 26.11.2012
Odsłon: 21290
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Z oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu. Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem. Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje. Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy. Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi. Piec w kąpieli wodnej w temp 150 stop. 45min. P.S. Jeżeli rozkoszy z jedzenia samego pasztetu będzie mało, to można wzbogacić ją sosem z orzechami włoskimi.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gochna55 01 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Super, do plagiatorka i do zrobienia. Dzięki.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
przepiękny jest !! :))))7 Kto głosował? | Odpowiedz

rumianka 26 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
na pewno zrobie,pasztecik wyglada super ,prosilabym o przepis na sos z orzechöw wloskich .5 :-)7 Kto głosował? | Odpowiedz