Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu

Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2486

Dodano:

Odsłon: 12392

Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę. Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.

Składniki

  • 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe)
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 30 dkg surowej wątróbki drobiowej
  • 2 - 3 bułki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 jajek rozm. L
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • mleko
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułki namoczyłam w mleku. Jak już były miękkie odcisnęłam nie za mocno z nadmiaru mleka.

    Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę pokroiłam w piórka.
    Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.
    Ostudziłam.

  2. Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką, bułki, marchew i pietruszkę.

    Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam

    Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę.

    Przełożyłam białka do masy mięsnej i drewnianą łyżką delikatnie wymieszałam.

  3. Taką masę przekładałam do foremek. Użyłam tu aluminiowych foremek z firmy Stella. Są wyłożone papierem, dzięki temu ciasto czy w tym przypadku mięso nie przywiera do foremki. Są bardzo praktyczne i nie są potrzebne blaszki i papier do pieczenia.
    Z tej ilości mięsa miałam 4 foremki pasztetu.

    Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

  4. Notatki:
    * w przepisie podałam wagę mięsa już ugotowanego, miałam 90 dkg mięsa drobiowego i 60 dkg mięsa wołowego
    * marchewki i pietruszka też z rosołu
    * można przyprawić wedle własnego smaku, bądź dodać do mięsa posiekaną natkę z pietruszki
    * wyciągałam pasztet od razu z piekarnika jak tylko się upiekł
    * pasztet można upiec w dowolnej foremce jaką mamy w domu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 października Pyszności, właśnie zabieram się w weekend za pasztet a już zapomniałabym o dodaniu warzyw.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 24 października Uwielbiam pasztety domowej roboty,Twój pyszny,cudo ,mniammm:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń