Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 164

Dodano:

Odsłon: 1914

Kiedy byłam mała, myślałam że pasztet to strasznie skomplikowane danie. A pasztet robi się łatwo, lekko i przyjemnie. A potem, jest co jeść.

Składniki

  • 1,5 kg królika
  • 0,5-0,7 kg boczku surowego
  • 0,25 kg słoniny
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • ziele angielkie
  • liście babki laurowej
  • pieprz ziarna
  • gałka muszkatołowa
  • 3 suche bułki
  • 4-5 jajek
  • sól
5-6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Pasztet z królika

Przygotowanie

  1. Gotowanie:

    Nastawiamy poćwiartowanego królika, dodając podsmażone lekko kawałki boczku i słoniny. Bardziej dusimy niż gotujemy, dodajemy warzywa, ziele, liść i pieprz. Solimy.

    Pod koniec dodajemy oczyszczoną wątróbkę.

    Jak wszystko będzie miękkie, odcedzamy.

    Kawałki królika obieramy od kości.

    Mięso i wszystkie warzywa skręcamy na maszynce o niewielkich oczkach.

    W pozostałym z gotowania tłuszczu namaczamy bułkę, którą też po odciśnięciu przepuszczamy przez maszynkę.

    Dodajemy jajka, napisałam 4-5 bo trzeba uważać żeby powstała masa nie była zbyt sucha, bo potem będzie się kruszyć.

    Dodajemy sól, pieprz i gałkę do smaku. Pamiętamy żeby nie przesolić bo pieczenie wyciągnie sól.

  2. Pieczenie:

    Foremki wysypujemy na dnie bułką tartą, układamy masę do 3/4 wysokości foremki, brzegi podsypujemy bułką tartą.

    Pieczemy w 180'C około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń