Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojski wyrób, często wyżej ceniony od innych wędlin. Dajesz czyste mięso, żadnych konserwantów i dodatków, wiesz co jesz. A jaki zapach !
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Składniki
Głowę , golonkę, podroby zalać zimną wodą, posolić, gotować długo, aż mięso z głowizny będzie łatwo odchodzić od kości.
Do miski obrać głowiznę, golonkę, nóżkę, pokroić ozory w kostkę, podroby w plasterki, dodać czosnek, przyprawy. Dolać trochę rosołu z gotowania mięsa ( wg uznania - będzie mniej lub więcej galarety ).
Wymieszaną masę nałożyć do osłonek ( mogą być foliowe - szerokie ).
Gotować w osłonkach na wolnym ogniu, ok. 1 godziny.
Wyjąć, opłukać dokładnie zimną wodą.
Ułożyć na desce, obciążyć drugą deską ( i np. ciężarkami lub garnkiem z wodą ), " prasować " w chłodnym miejscu 12 godzin.
Przełożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia.