Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojski wyrób, często wyżej ceniony od innych wędlin. Dajesz czyste mięso, żadnych konserwantów i dodatków, wiesz co jesz. A jaki zapach !
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34149
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1352
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34149
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1352
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113596
Składniki
Głowę , golonkę, podroby zalać zimną wodą, posolić, gotować długo, aż mięso z głowizny będzie łatwo odchodzić od kości.
Do miski obrać głowiznę, golonkę, nóżkę, pokroić ozory w kostkę, podroby w plasterki, dodać czosnek, przyprawy. Dolać trochę rosołu z gotowania mięsa ( wg uznania - będzie mniej lub więcej galarety ).
Wymieszaną masę nałożyć do osłonek ( mogą być foliowe - szerokie ).
Gotować w osłonkach na wolnym ogniu, ok. 1 godziny.
Wyjąć, opłukać dokładnie zimną wodą.
Ułożyć na desce, obciążyć drugą deską ( i np. ciężarkami lub garnkiem z wodą ), " prasować " w chłodnym miejscu 12 godzin.
Przełożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia.