Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12571
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13630
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5737
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12571
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1424
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13630
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5737
Składniki
schab ze śliwką składniki: kawał mięsa na schab, śliwki suszone, pieprz, sól, kilka małych jabłek, goździki, sok z cytryny, trochę masła, kawałeczek pomarańczy mięso pozbawiamy kości. nakłuwamy na całości otwory, prawie do samego dna, ale należy uważać, żeby nie przebić. wklepujemy w mięso (również w otwory) sól i pieprz. do dziurek wkładamy śliwki i to tak od serca! nie żałować sobie, bo im więcej tym lepiej. jabłka obieramy i kroimy na kawałki (nie muszą być małe, bo i tak potem to rozciapciamy). wrzucamy na patelnie i dusimy z masełkiem. na łyżkę masła przypadają jakieś 3 małe jabłka. dorzucamy zmiażdżone goździki i dusimy podlewając troszkę wodą. gdy jabłka będą miękkie dolewamy troszkę soku z cytryny i rozdrabniamy widelcem na papkę. mięso kładziemy na foremce wyłożonej folią aluminiową. okładamy je dokładnie z każdej strony pieżynką z jabłek i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. pieczemy w zależności od wagi mięsa. 1 kg = 60 minut. po wyjęciu wyciskamy sok z pomarańczy po całości. jest po prostu przepyszny! smacznego!