Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8315
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8315
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1209
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10055
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4599
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 640
Składniki
schab ze śliwką składniki: kawał mięsa na schab, śliwki suszone, pieprz, sól, kilka małych jabłek, goździki, sok z cytryny, trochę masła, kawałeczek pomarańczy mięso pozbawiamy kości. nakłuwamy na całości otwory, prawie do samego dna, ale należy uważać, żeby nie przebić. wklepujemy w mięso (również w otwory) sól i pieprz. do dziurek wkładamy śliwki i to tak od serca! nie żałować sobie, bo im więcej tym lepiej. jabłka obieramy i kroimy na kawałki (nie muszą być małe, bo i tak potem to rozciapciamy). wrzucamy na patelnie i dusimy z masełkiem. na łyżkę masła przypadają jakieś 3 małe jabłka. dorzucamy zmiażdżone goździki i dusimy podlewając troszkę wodą. gdy jabłka będą miękkie dolewamy troszkę soku z cytryny i rozdrabniamy widelcem na papkę. mięso kładziemy na foremce wyłożonej folią aluminiową. okładamy je dokładnie z każdej strony pieżynką z jabłek i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. pieczemy w zależności od wagi mięsa. 1 kg = 60 minut. po wyjęciu wyciskamy sok z pomarańczy po całości. jest po prostu przepyszny! smacznego!