Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa wędlina z indyka

Domowa wędlina z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 111

Dodano:

Odsłon: 15876

Zdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz oddziela się od mięsa i a my go wylewamy.

Składniki

  • 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem
  • olej rzepakowy 50ml
  • cebula 2szt 200g
  • czosnek 4 ząbki
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa wędlina z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części.
    Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso.
    Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę.
    Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h.

  2. Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka) w kolejności: na dół i samą górę część udźca (jest tłustszy), pośrodku wymieszane pierś z udźcem.
    Zamykamy szynkowar i parzymy mięso.
    Zasada jest taka: temperatura wody nie może przekraczać 95 stC a temperatura mięsa musi osiągnąć temperaturę 79stC.
    W praktyce zajęło mi to ponad 2h.
    Wyciągamy szynkowar wraz z wedliną, studzimy.
    Wkładamy wszystko do lodówki na 12h.
    Następnie szynkowar wkładamy na chwilę pod ciepłą wodę (ułatwi to wyjęcie wędliny) a potem go otwieramy.
    Wylewamy tłuszcz i wyjmujemy naszą wędlinkę.

    Smacznego!!

    Po więcej przepisów i wartości kaloryczne dań zapraszam na mojego bloga.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 12 listopada 2016 Mam tylko obiekcje, czy do drobiu pasuje cebula? Ja raczej bym jej nie dodawała, ale to przecież kwestia smaku. Mam już szynkowar i będę eksperymentować. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń