Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 311

Dodano:

Odsłon: 14066

Przepis dla wszystkich wielbicieli mielonek, bardzo prosty, nie wymagający dużego nakładu sił. Taka domowa szynka znika w mgnieniu oka, w przeciwieństwie do wędlin kupionych w sklepie.

Składniki

  • - 0,5kg filetów kurczaka pokrojonych w drobną kostkę
  • - 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego (karczek, łopatka)
  • - 2 łyżki majeranku
  • - 1-3 ząbki czosnku, obrane i posiekane (ilość w zależności od upodobań)
  • - 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • - 3 płaskie!!! łyżeczki soli peklowej (ok. 13-15g), uważajcie, bo łatwo przesolić
  • - 3 łyżeczki żelatyny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowara

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej. Mięso wieprzowe zmielić na dużych oczkach.

  2. Do miski z mięsem wieprzowym dodać pokrojone w kostkę filety drobiowe, sól peklową, żelatynę, pieprz biały, 2 łyżki majeranku, posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszać w misce do czasu, aż mięso będzie się kleić do rąk.

  3. Do szynkowaru włożyć woreczek do mrożenia żywności (taki z grubszej folii). Dzięki woreczkowi będzie łatwiej później wydobyć szynkę z naczynia. Do woreczka przekładać mięso dokładnie ugniatając, aby pozostało jak najmniej powietrza. Następnie zamknąć woreczek, przykryć metalową blaszką, założyć sprężynę i docisnąć pokrywką. Tak przygotowany szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny.

  4. Na następny dzień szynkowar włożyć do garnka, napełnionego zimną wodą powyżej powierzchni mięsa, i wstawić na gaz. Wodę podgrzać do temperatury 75-80°C. Szynkę parzyć w tej temperaturze przez 100 minut (1:40). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po tym czasie wyjąć szynkę z szynkowara.

  5. Przepis ten pozwala otrzymać ok. 0,9kg pysznej szynki w galarecie, którą bez problemów można pokroić na plasterki nożem, lub na krajalnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń