Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Imbirowa szynka"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu. Obsmaż na oleju. Czosnek obierz, posiekaj. Jedną pomarańczę sparz, przekrój, wyciśnij sok. Utrzyj go z czosnkiem, miodem, tymiankiem, majerankiem, imbirem w proszku i kurkumą. Polej szynkę, przykryj i wstaw do lodówki na 10 godzin. W tym czasie obróć mięso kilka razy.
Świeży imbir rozetrzyj z solą i pieprzem. Wyjmij szynkę z marynaty i posmaruj imbirem. Włóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Podlej odrobiną marynaty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz 80-90 minut. W trakcie pieczenia polewaj mięso marynatą lub powstającym sosem.
Drugą pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Wrzuć na 1-2 minuty do podgrzanej marynaty. Podawaj z pieczenią.
Miód idealny
Świetny do tego dania będzie miód gryczany – nada mięsu ciekawy posmak.
120 min, 4,20 zł, 330 kcal.Źródło: Naj