Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Imbirowa szynka"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 21
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 251
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1139
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 21
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 251
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1139
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 112
Składniki
Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu. Obsmaż na oleju. Czosnek obierz, posiekaj. Jedną pomarańczę sparz, przekrój, wyciśnij sok. Utrzyj go z czosnkiem, miodem, tymiankiem, majerankiem, imbirem w proszku i kurkumą. Polej szynkę, przykryj i wstaw do lodówki na 10 godzin. W tym czasie obróć mięso kilka razy.
Świeży imbir rozetrzyj z solą i pieprzem. Wyjmij szynkę z marynaty i posmaruj imbirem. Włóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Podlej odrobiną marynaty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz 80-90 minut. W trakcie pieczenia polewaj mięso marynatą lub powstającym sosem.
Drugą pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Wrzuć na 1-2 minuty do podgrzanej marynaty. Podawaj z pieczenią.
Miód idealny
Świetny do tego dania będzie miód gryczany – nada mięsu ciekawy posmak.
120 min, 4,20 zł, 330 kcal.Źródło: Naj