Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Imbirowa szynka"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu. Obsmaż na oleju. Czosnek obierz, posiekaj. Jedną pomarańczę sparz, przekrój, wyciśnij sok. Utrzyj go z czosnkiem, miodem, tymiankiem, majerankiem, imbirem w proszku i kurkumą. Polej szynkę, przykryj i wstaw do lodówki na 10 godzin. W tym czasie obróć mięso kilka razy.
Świeży imbir rozetrzyj z solą i pieprzem. Wyjmij szynkę z marynaty i posmaruj imbirem. Włóż do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Podlej odrobiną marynaty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz 80-90 minut. W trakcie pieczenia polewaj mięso marynatą lub powstającym sosem.
Drugą pomarańczę obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Wrzuć na 1-2 minuty do podgrzanej marynaty. Podawaj z pieczenią.
Miód idealny
Świetny do tego dania będzie miód gryczany – nada mięsu ciekawy posmak.
120 min, 4,20 zł, 330 kcal.Źródło: Naj