Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowe schabowe z kostką"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 837
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1711
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6227
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 837
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1711
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6227
Składniki
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i posiekać albo przepuścić przez praskę. Pomidory umyć, wytrzeć. Trzy pomidory pokroić w niedużą kostkę, a jeden w plasterki. Kotlety schabowe z kostką opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na żaroodpornej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kłaść kotlety, smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Pod koniec oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić je. Następnie dołożyć kosteczki pomidorów. Dusić razem 4 minuty.
Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Kotlety ponownie włożyć na patelnię z sosem pomidorowym. Każdy kotlet przykryć plasterkiem pomidora oraz plastrem mozzarelli. Posypać listkami bazylii. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać około 10 minut. Gotowe danie udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Życie na gorąco