Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety schabowe w sosie z cebulą i śliwkami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3517
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 841
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3517
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 841
Składniki
60 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na 4 porcje.
Plastry schabu opłukuję, osuszam, rozbijam i oprószam solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Obsmażam mięso (ok. 1 min z każdej strony) na oleju.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i na gorący wrzucam pokrojone w piórka czerwone cebule oraz połówki śliwek węgierek. Chwilę całość podsmażam.
Potem dodaję starty na tarce imbir, ocet, sos sojowy i cukier. Mieszam i wkładam kotlety. Podlewam wodą, tak aby przykryła cebulę. Duszę do czasu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia można podlewać wodą, ale ostatecznie powinna ona odparować, by sos cebulowo-śliwkowy był gęsty.
Sylwia Drożdż z MielcaŹródło: Kobieta i życie