Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetyczny i zdrowy pasztet z soczewicy. Źródło białka, witamin i minerałów.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4171
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 205
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 727
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3574
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 738
Składniki
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli wody ma być 2x więcej niż soczewicy. Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Pora posiekać w drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na dość drobnych oczkach (nie na papkę, lecz na drobnych oczkach- wtedy nie trzeba będzie dusić warzyw na patelni, jeśli nie posiadamy takich oczek na swojej tarce mogą być oczka średniej wielkości. Wówczas warzywa poddusić ok. 15 minut na patelni pod przykryciem, aby zmiękły). Do ugotowanej soczewicy dodać wszystkie warzywa, przyprawy, natkę pietruszki oraz wbić 3 surowe jajka. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Po wierzchu można posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub majerankiem. Piec pasztet w 180 C przez około 50-60min. aż się zarumieni a boki będą odstawać od foremki.
Nie oszczędzajmy na ziołach i przyprawach gdyż soczewica sama w sobie jest mdła i gdy dodamy zbyt mało przypraw- pasztet będzie niesmaczny. Dobry pasztet ma być aromatyczny i wyrazisty w smaku!