Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetyczny i zdrowy pasztet z soczewicy. Źródło białka, witamin i minerałów.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 85
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 85
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli wody ma być 2x więcej niż soczewicy. Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Pora posiekać w drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na dość drobnych oczkach (nie na papkę, lecz na drobnych oczkach- wtedy nie trzeba będzie dusić warzyw na patelni, jeśli nie posiadamy takich oczek na swojej tarce mogą być oczka średniej wielkości. Wówczas warzywa poddusić ok. 15 minut na patelni pod przykryciem, aby zmiękły). Do ugotowanej soczewicy dodać wszystkie warzywa, przyprawy, natkę pietruszki oraz wbić 3 surowe jajka. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Po wierzchu można posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub majerankiem. Piec pasztet w 180 C przez około 50-60min. aż się zarumieni a boki będą odstawać od foremki.
Nie oszczędzajmy na ziołach i przyprawach gdyż soczewica sama w sobie jest mdła i gdy dodamy zbyt mało przypraw- pasztet będzie niesmaczny. Dobry pasztet ma być aromatyczny i wyrazisty w smaku!