Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa kojarzy nam się głównie ze świętami Wielkiej Nocy. Ja ją jednak uwielbiam pod każdą postacią i nie tylko jako dodatek do świątecznego żuru. Ostatnio postanowiłam ją zrobić trochę na styl niemiecki ale jak mówi klasyk "złamałam" klasyczny przepis na białą pieczoną w piwie... i tak oto powstała ona , wspaniała cudowna i zaskakująca w smaku kiełbaska. Przedstawiam wam białą kiełbasę zapiekaną w piwie z jabłkami i cebulą
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Składniki
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i odstawiamy Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kładziemy nasze kiełbaski ( które wcześniej nakłuwamy delikatnie widelcem z jednej i drugiej strony ). Kiełbaski podsmażamy z jednej i drugiej strony tak żeby tylko nabrały koloru i zrobiły się jędrne. Odkładamy kiełbaski i na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy trochę oliwy z 1/2 łyżki masła. dodajemy roztarty w rękach świeży tymianek ( razem z łodyżkami ) , wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, odrobinę solimy dajemy pieprz, suszony tymianek oraz majeranek i szklimy cebulę. Jak cebula się zeszkli dajemy ocet ( mocno kropimy ) . Na małym ogniu czekamy aż ocet się odparuje. Następnie dodajemy 1/2 łyżkę miodu i karmelizujemy . UPAMIĘTNIAJCIE ŻEBY NA TYM ETAPIE CZĘSTO MIESZAĆ NASZĄ CEBULĘ ŻEBY SIĘ NIE PRZYPALIŁA. Pod koniec karmelizacji dodajemy piwo.. tu na oko tylko troszkę podlewamy. Jak piwo nam odparuje przekładamy cebulę do wcześniej przygotowanego naczynia. Teraz powtarzamy proces z jabłkiem. Czyli oliwa i masło na patelnie, świeży tymianek , dajemy jabłka pokrojone w małe ćwiartki. Następnie zioła. Całość podsmażamy aż jabłka zrobią się złote. Następnie karmelizujemy jak cebulę a na koniec dajemy piwo. Po zakończeniu połowę jabłek dajemy do naszej cebuli i delikatnie mieszamy w naczyniu. Na tak przygotowaną "podkładkę" kładziemy białą kiełbasę. W osobnej miseczce przygotowujemy 3 łyżki musztardę wymieszane z dwiema łyżkami oleju. Mieszamy. Połową powstałej mieszanki smarujemy kiełbaski. Dobrze jest jeszcze raz nakłuć kiełbaski. Dzięki temu sos z kiełbasek lekko wypłynie i wzbogaci smak naszych jabłek i cebuli. Teraz nie przykrywając kiełbasek dokładamy jabłka. Całość zalewamy piwem, ale tak żeby nie zakryć w całości naszych kiełbasek ( muszą one "wystawać z zalewy żeby miały szansę się przypiec a nie ugotować ) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni ( lub 200 z termoobiegiem ). Pieczemy 10 minut. Po tym czasie przewracamy kiełbaski , smarujemy pozostałą musztardą i pieczemy kolejne 10 minut. Można je podawać same z dodatkiem chrzanu czy musztardy lub jako pełne danie np z kluskami śląskimi . Te kiełbaski są tak pyszne że nawet osoby które nie lubią białej kiełbasy pokochają to danie. Coś o tym wiem bo już wypróbowałam na mojej przyjaciółce która nie cierpi białej :) Mam nadzieję że będzie wam smakowało :) Czekam na wasze komentarze .