Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy chyba się ze mną zgodzi, ze domowa wędlina jest najlepsza. Do jej zrobienia nie koniecznie potrzebny jest specjalny sprzęt, można ja również z powodzeniem zrobić w piekarniku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony boczek w miodowo – musztardowej marynacie. Aromatyczny i bardzo smaczny, można się nim delektować zarówno na zimno jak i na ciepło. Na kanapki czy do obiadu rewelacja!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 705
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3446
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27185
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 194
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 705
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3446
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27185
Składniki
Zrobić marynatę: W miseczce wymieszać sól, pieprz, majeranek, starty czosnek, musztardę i miód. Boczek ponacinać z wierzchu w kratkę, patrz film. Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć go, ze wszystkich stron, przygotowaną marynatą. Naczynie z boczkiem przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjąć boczek z lodówki i zostawić go na blacie 20 minut, następnie naczynie przykryć pergaminem oraz folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 st. C około godziny. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i zdjąć z niego folię i pergamin. Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia następne 15 – 20 minut. Boczek podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek. Smacznego!