Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy chyba się ze mną zgodzi, ze domowa wędlina jest najlepsza. Do jej zrobienia nie koniecznie potrzebny jest specjalny sprzęt, można ja również z powodzeniem zrobić w piekarniku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony boczek w miodowo – musztardowej marynacie. Aromatyczny i bardzo smaczny, można się nim delektować zarówno na zimno jak i na ciepło. Na kanapki czy do obiadu rewelacja!
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 191
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2723
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 191
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 2723
Składniki
Zrobić marynatę: W miseczce wymieszać sól, pieprz, majeranek, starty czosnek, musztardę i miód. Boczek ponacinać z wierzchu w kratkę, patrz film. Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego i natrzeć go, ze wszystkich stron, przygotowaną marynatą. Naczynie z boczkiem przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjąć boczek z lodówki i zostawić go na blacie 20 minut, następnie naczynie przykryć pergaminem oraz folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 st. C około godziny. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika i zdjąć z niego folię i pergamin. Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia następne 15 – 20 minut. Boczek podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek. Smacznego!