Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab pod pierzynką"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 402
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 396
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1479
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5716
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 402
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 396
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1479
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5716
Składniki
Schab umyj, osusz. Natrzyj octem, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i 2 łyżkami oleju. Przełóż do naczynia, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Orzechy również drobno posiekaj. Chleb tostowy lub miąższ bułki pokrój w bardzo małą kostkę. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę, majeranek, bazylię, posiekane orzechy, musztardę, miód oraz masło, dokładnie wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Włóż do niego mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C, piecz 15 min. Potem zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze ok. 45 min. Na 15 min przed końcem pieczenia na wierzchu schabu rozłóż ziołową panierkę. Po upieczeniu mięso przykryj folią aluminiową i po- zostaw w piekarniku na ok. 20 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie