Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab w zielonym cieście"
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19378
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13102
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1750
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232215
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19378
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13102
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1750
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232215
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.
Schab myjemy w zimnej wodzie, usuwamy błonki, osuszamy i kroimy na kotlety (każdy ok. 100 g). Lekko rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą.
Jajka wybijamy do miski, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, siekany szczypiorek, natkę oraz tymianek, mieszamy. Dodajemy pieprz i sól. Kotlety dokładnie obtaczamy w zielonym cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, uważając, żeby ciasto się nie przypaliło. W razie potrzeby przykręcamy ogień. Usmażone kotlety przekładamy na półmisek. Dekorujemy listkami trybuli, natki oraz tymianku.
Kotlety w zielonym cieście doskonale smakują podane z gotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w plastry i podsmażonymi na klarowanym maśle, oraz z ćwiartkami świeżej rzodkiewki. Obowiązkowym dodatkiem jest także bukiet surówek.
Wartość odżywcza porcji 565 kcal. Białko 49 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 31 g.Źródło: Rewia