Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab ze skórką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Nacinam skórę w pasy co ok. 1/2 cm. Umieszczam schab skórą do dołu w brytfance i wlewam wrzątek (tyle, by przy- krył skórę). Piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku 20 minut.
Wyjmuję, skórę przecieram solą pomiędzy nacięciami, a potem smaruję mięso pieprzem i solą. Odlewam trochę wody z naczynia, przyda się do sosu. Wkładam pieczeń skórą do góry, wtykam liście laurowe. Piekę w 230°C przez 30 min.
Zmniejszam temperaturę do 160°C. W schab wciskam termometr do mięsa i piekę jeszcze 30 min. Mięso ma mieć mieć 60°C. Jeżeli skórka nie jest chrupiąca, przełączam piekarnik na grill i dopiekam ok. 5 minut. Wyjmuję, owijam mięso (nie skórę!) folią aluminiową, odstawiam na 20 min.Źródło: Kobieta i życie