Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab ze skórką"
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 90
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17636
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2640
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 146
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 90
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17636
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2640
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 146
Składniki
Nacinam skórę w pasy co ok. 1/2 cm. Umieszczam schab skórą do dołu w brytfance i wlewam wrzątek (tyle, by przy- krył skórę). Piekę w nagrzanym do 230°C piekarniku 20 minut.
Wyjmuję, skórę przecieram solą pomiędzy nacięciami, a potem smaruję mięso pieprzem i solą. Odlewam trochę wody z naczynia, przyda się do sosu. Wkładam pieczeń skórą do góry, wtykam liście laurowe. Piekę w 230°C przez 30 min.
Zmniejszam temperaturę do 160°C. W schab wciskam termometr do mięsa i piekę jeszcze 30 min. Mięso ma mieć mieć 60°C. Jeżeli skórka nie jest chrupiąca, przełączam piekarnik na grill i dopiekam ok. 5 minut. Wyjmuję, owijam mięso (nie skórę!) folią aluminiową, odstawiam na 20 min.Źródło: Kobieta i życie